Wuustwezel doet (beetje) het licht uit

De gemeente gaat vanaf midden april de straatverlichting op heel wat plaatsen tussen 23 en 6 uur ’s morgens doven. Het levert de gemeente jaarlijks een besparing op van zo’n 80.000 euro. De schepen is samen met zijn dienst de 3.300 lichtpunten een voor een gaan bekijken. “We zetten absoluut niet de hele gemeente in het donker.”

De gemeente Wuustwezel (Gooreind, Loenhout én Wuustwezel) telt in totaal zo’n 3.300 lichtpunten op en rond gemeentewegen. Schepen voor Milieu en Duurzaamheid Sus Vissers (CD&V) kan ervan meespreken. Samen met personeelsleden van de gemeente heeft hij ze de voorbije zes maanden allemaal één voor één gaan bekijken (in het donker) om zo een goed lichtplan op te kunnen stellen. Dat treedt binnenkort in werking. Ongeveer 1 op de 2 lichtpunten zal worden gedoofd.

Goed doordachte aanpak

“We kiezen wel bewust voor een gematigde aanpak”, zegt Sus Vissers. “De lichten die we doven gaan uit tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Op plaatsen zoals kruispunten, bij verkeersobstakels in doodlopende en doorlopende straten, moeilijke bochten of asverschuivingen blijven de lichten zeker branden. Ook wegen die in het weekend gebruikt worden door feestvierders, blijven verlicht. We zullen nooit delen van de gemeente helemaal in het donker zetten. Verkeersveiligheid én sociale controle blijven immers belangrijk. Niemand mag immers een gevoel van onveiligheid krijgen.”

Meldpunt

Één voor één is de schepen dus de lichtpunten gaan controleren. “We hebben daar zes maanden over gedaan”, aldus de schepen. “We hebben ook aan zowat iedereen advies gevraagd. De ouderenraad, de jeugd, de ondernemers, de buurtinformatienetwerken, natuur- en milieuverenigingen, de andere politieke fracties. Telkens hebben we het plan, indien mogelijk, nog aangepast. De werken zullen nu half april starten. Het zal nog wel enkele maanden duren vooraleer echt alles op punt staat. We hebben dus ons best gedaan om iedereen te horen. Als er inwoners zijn die toch merken dat er een gevaarlijk lichtpunt gedoofd wordt of dat er net eentje blijft branden dat niet nodig is, dan mag dat gemeld worden op ons speciaal meldpunt op 03/690.46.37.”

Met het lichtplan hoopt de gemeente jaarlijks maximaal zo’n 80.000 euro te besparen. Daarnaast vermindert ook de lichtpollutie en de CO2-uitstoot. Bij het aanleggen van nieuwe of het vervangen van oude lichtpunten zal er vanaf nu ook steeds gekozen worden voor ledverlichting.Meer nieuws:

 • Een gratis bloem voor jouw superheld !

  Een gratis bloem voor iemand die je wilt bedanken omdat hij/zij Lees verder →


  Zeven op de tien jongeren hebben last van getuut in de oren

  Jong CD&V Wuustwezel organiseert elk jaar de oordoppen actie. Tijdens Lees verder →


  Extra hondenweiden op komst

  De vraag kwam van alle kanten : van hondenliefhebbers die Lees verder →


  Elektrisch rijden en laden

  Ook wij zetten in op de elektrische wagen. Op enkele Lees verder →


  Nieuwjaarsontbijt 2018

  uitnodiging nieuwjaarsontbijt 2018 Lees verder →