Verkeersveiligheid op den buiten

We fietsen graag in onze gemeente en kiezen dan liefst de rustige landelijke wegen. Die wegen zijn voor ons dus recreatie, maar voor anderen deel van hun werkomgeving. Een tractor op weg naar het veld bijvoorbeeld merkt al jaren meer en meer zachte weggebruikers op deze wegen op. Om meer begrip en vooral beter met elkaar om te gaan is er voor alle weggebruikers het project ‘Verkeersveiligheid op den buiten’ opgericht.

“Uniek in Vlaanderen en een primeur voor Wuustwezel dat dit samen met

Boerenbond, Landelijke Gilden, Plattelandsklassen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde doet. Doelstelling is de verkeersveiligheid op landelijke wegen vergroten door weggebruikers te sensibiliseren omtrent de risico’s die eigen zijn aan zware landbouwvoertuigen. Dit project zet daarom in op wederzijds begrip en verkeersinzicht” aldus schepen voor landbouw May Aernouts.

Begrip van en voor alle gebruikers is een must om de verkeersveiligheid te maximaliseren. In 2014 ontstond het idee om een project uit te werken rond verkeersveiligheid in de gemeente Wuustwezel, hoofdpromotor van dit project. “Heel wat landbouwers vertelden over moeilijke verkeerssituaties met fietsers op de smalle landbouwwegen”, vertelt May Aernouts, schepen van Landbouw in Wuustwezel. “Ook fietsers lieten hun ongenoegen blijken. Zij stelden dat landbouwers veel te snel rijden wanneer ze hen als ‘kwetsbare weggebruiker’ passeren, bovendien gaan zij niet opzij met hun grote machines.” Er bleek een grote nood aan actie bij zowel landbouwers, schoolkinderen als recreanten.

Er werden een aantal moeilijke en gevaarlijke verkeerssituaties voorgesteld om weggebruikers in staat te stellen in de praktijk verkeersveilig te handelen. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde stelde fiches op van mogelijke verkeerssituaties die tijdens praktijkdemonstraties kunnen worden gebruikt. Knap werk van May dat nu in gans Vlaanderen wordt uitgerold.Meer nieuws:

 • Een gratis bloem voor jouw superheld !

  Een gratis bloem voor iemand die je wilt bedanken omdat hij/zij Lees verder →


  Zeven op de tien jongeren hebben last van getuut in de oren

  Jong CD&V Wuustwezel organiseert elk jaar de oordoppen actie. Tijdens Lees verder →


  Extra hondenweiden op komst

  De vraag kwam van alle kanten : van hondenliefhebbers die Lees verder →


  Elektrisch rijden en laden

  Ook wij zetten in op de elektrische wagen. Op enkele Lees verder →


  Nieuwjaarsontbijt 2018

  uitnodiging nieuwjaarsontbijt 2018 Lees verder →